Voel je je niet helemaal fit en wil je zeker weten dat je niet besmet bent met het coronavirus? Dan kan het een goede optie zijn om een sneltest in Tiel te doen. Door je te laten testen kun je erachter komen of je besmet bent geraakt of niet. Als dit het geval is, is het van belang dat je in quarantaine gaat. Zo verklein je de kans dat je iemand anders per ongeluk kunt besmetten. Als er geen plek is in de teststraat in Tiel kun je ook proberen om een afspraak te maken in Culemborg.

Welke testlocaties zijn er in Tiel?
In Tiel zelf zijn er meerdere testlocaties waar jij terecht kunt om je te laten testen. Wil jij je laten testen bij een testlocatie van de GGD? Dan kun je terecht bij:
- Ziekenhuis Rivierenland Tiel, President Kennedylaan 1
Wil jij je laten testen bij een teststraat van een commerciële partij? Dan zijn er drie testlocaties in Tiel waar jij terecht kunt deze adressen zijn:
- Laan van Westroijen 10
- Edisonstraat 26
- Waterstraat 84
Bij alle commerciële teststraten is het mogelijk om een PCR-test en sneltest af te laten nemen. Bij de Edisonstraat testlocatie is het zelfs mogelijk om een antistoffentest te doen.
Wat is het verschil tussen de GGD en een commerciële teststraat in Tiel?
Een vraag die veel wordt gesteld is wat het verschil is tussen een teststraat van de GGD en een commerciële partij in Tiel. Het grootste verschil zijn de kosten en de wachttijden. Waar je bij de GGD gratis kunt laten testen mits je klachten hebt, moet je bij een commerciële teststraat betalen voor een test. Hier kun je je dan wel laten testen als je geen klachten hebt. Een ander voordeel aan een commerciële teststraat is dat je hier vaak snel terecht kunt en snel je testresultaten krijgt. Dit is bij de GGD vaak niet het geval. Hier zit vaak alles vol voor de aankomende paar dagen en kan het soms wat langer duren voordat je je testuitslag krijgt. Dit zijn de grootste verschillen tussen beide teststraten. Het is dus afhankelijk van wat je zelf wilt waar jij je laat testen.

Hoe betrouwbaar is een coronatest in Tiel?
Een coronatest is heel betrouwbaar. Alle testen zijn eerst getest en gecontroleerd door het RIVM. De testen van een commerciële teststraat zijn dit ook. Zonder toestemming van het RIVM mogen de testen namelijk niet gebruikt worden. Een sneltest is dus even veilig als een PCR-test. Ondanks dat de GGD de sneltest niet gebruikt is deze dus wel betrouwbaar. Voor meer vragen is het slim om op de site van het RIVM te kijken naar de huidige regels waar een test precies aan moet voldoen.
Hoe kan je een reisdocument krijgen?
Wil jij op vakantie of moet jij op zakenreis naar het buitenland? Dan is het verplicht om een corona reisdocument bij je te hebben. In dit document wordt aangetoond dat jij recentelijk bent getest op Covid-19 en dat jij hier niet mee besmet bent. Je testresultaat was dan dus negatief. Als je een reisdocument wilt hebben is het verplicht om een PCR-test te laten afnemen in een commerciële teststraat in Tiel. De reden hiervan is dat alleen bij commerciële partijen een reisdocument kunnen aanleveren bij een test. Doe je dus een PCR-test bij de GGD is deze even valide als die van de commerciële teststraat, maar krijg je er geen reisdocument bij waardoor je niet naar het buitenland kunt. Houdt hier dus rekening mee. Het reisdocument mag overigens niet ouder dan 72 uur zijn. Plan je PCR-test dus goed in om er zeker van te zijn dat je naar het buitenland kunt. Een PCR-test kost gemiddeld €140,- euro.
Waarom zou je een sneltest in Tiel laten afnemen?
Een PCR-test in Druten of Tiel is dus handig als je op vakantie wilt, maar waar is een sneltest nou handig voor? Een sneltest kan erg fijn zijn als je snel je testresultaat nodig hebt. Het voordeel van een sneltest is dat je je uitslag al binnen maximaal 30 minuten krijgt. Vaak tegen de tijd dat jij thuis bent heb je je resultaat al in de mail staan. Dat is natuurlijk ideaal, zo hoef je niet eerst een aantal dagen in quarantaine om te wachten op je uitslag. Als je uitslag negatief is kun je vrijwel meteen verder met de dingen die je die dag moest regelen.
Een sneltest kan ook erg fijn zijn als jij iemand wilt bezoeken die binnen de risicogroep valt. Als jij er zeker van wilt zijn dat je hen niet besmet met het virus kun je je dus eerst laten testen. Je krijgt dan zo snel mogelijk je uitslag. Als deze negatief is kun je met een gerust hard de persoon binnen de risicogroep bezoeken. De prijs van een sneltest is ongeveer €65,- euro. Deze test kun je zoals eerder benoemd alleen laten afnemen bij een commerciële teststraat.
Positief getest, wat nu?
Stel je wordt positief getest op corona, dan is het van belang dat jij je quarantaine verlengt met minimaal zeven dagen. Heb je dit gedaan en voel jij je weer helemaal goed? Dan is het nog belangrijk dat je vierentwintig uur klachtenvrij bent voordat je uit zelfisolatie kunt. Door het op deze manier aan te pakken kunnen we de verspreiding van het virus zo veel mogelijk voorkomen.
De uitslag van je test krijg je via de mail en als je positief getest wordt kan je ook gebeld worden door de GGD. Zij zullen dan samen met jou een contactonderzoek opstarten. In dit document komt te staan met wie jij de afgelopen dagen in nauw contact bent geweest. Deze mensen worden dan benaderd om in zelfisolatie te gaan en hen op dag vijf van hun quarantaine te laten testen. Waarom dag vijf? Vanaf dag vijf is te zien of je het virus bij je draagt of niet, daarom is het belangrijk om je niet eerder te laten testen. Deze kunnen namelijk dan niet helemaal valide zijn.